Knihy pro zájemce o náhradní rodinnou péči

05/02/2014

Vyhledáváte, vzděláváte nebo poskytujete služby pěstounům? Rádi vám zdarma poskytneme knihy k zapůjčení zájemcům o pěstounskou péči. V případě zájmu nás kontaktujte na tel. čísle 221 710 782221 710 368  nebo na e-mailu nadacnifondjt@nadacnifondjt.cz

Seznam knih

SAMA BYCH SE V NEBI BÁLA

Eliška byla od začátku dítětem se zvláštními projevy a trvalo dlouho, než jí byla stanovena diagnóza. Právě o hledání diagnózy, o sžívání s Eliškou a o tom, jak se dítě s deprivací a s handicapem může projevovat a jak může obohacovat své blízké, je kniha Sama bych se v nebi bála pěstounky Ludmily Janákové.

Ludmila Janáková se narodila v roce 1969 v Příbrami. Vystudovala Farmaceutickou fakultu UK v Hradci Králové, poté působila v Londýně jako au-pair. Dálkově dostudovala speciální pedagogiku na Pedagogické fakultě UK v Praze. Pracovala jako speciální pedagožka na několika školách. V současné době je pěstounkou tří dívek, z nichž jedna je již zletilá. Další zletilou dívku má v opatrovnictví. Nejmladší přijatou dívku s Aspergerovým syndromem vzdělává formou domácí školy.

DOMOV JE MÍSTO, ODKUD TĚ NEVYHODÍ…ANI KDYŽ VYROSTEŠ

Autorka, lékařka a pěstounka, na internetových diskusích známá pod jménem MACEŠKA, připravila ke druhému vydání pokračování příběhů o životě svých přijatých i biologických dětí. S velkou pokorou a laskavostí se rozhodla spolu s dětmi zveřejnit jejich osudy od dětství až do dospělosti. Autorka v novele popisuje, jak se spolu s manželem a svými dětmi rozhodli přijmout dítě z dětského domova a jak děti do rodiny postupně přicházely. Autorka svými texty ovlivnila i celou řadu jiných osudů – těch, kteří o náhradním rodičovství přemýšleli, ale i těch, jichž se téma adopce, pěstounská či hostitelská péče jakkoli dotýká.
Kniha Domov je místo, odkud tě nevyhodí… ani když vyrosteš hýří vtipnými historkami, vhání do očí slzy, umí vykouzlit upřímný úsměv i vyvolat halasný smích. Nutí nás k přemýšlení o životních hodnotách. Je plná upřímných zpovědí, ale především je plná LÁSKY.
MUDr. Dagmar Zezulová pracuje jako primářka na Oddělení zobrazovacích metod ve svitavské nemocnici. Je matkou šesti dětí, z toho čtyř v pěstounské péči. Vede sdružení Děti patří domů, které podporuje pěstounskou a hostitelskou péči, vzdělávání v této oblasti a sdílení zkušeností, dále organizuje respitní pobyty pro matky-pěstounky.

DĚTI, KTERÉ SE RODÍ V SRDCI

Knížka vypráví o dětech, které se narodily v srdci svých náhradních rodičů, které si do života přinesly různé problémy a genetickou zátěž. Život s nimi nebyl a není procházkou růžovým sadem a knížka popisuje „jiné“ rodičovství s otevřeností a zároveň v sobě nese naději pro všechny, kdo by rádi dítě osvojili nebo přijali do pěstounské péče a bojí se, zda to zvládnou. Kniha je retrospektivou, ohlédnutím za dvěma desítkami let rodinného života rodičů a jejich adoptivních dětí a dětí, které rodina přijala do pěstounské péče. Manželé Striovi postupně přijali do své rodiny osm dětí. Kniha osloví zájemce o skutečné příběhy pěstounských a adoptivních rodin.

RNDr. Miloslava Striová vystudovala odbornou matematiku se zaměřením na statistiku, po ukončení studií pracovala jako programátorka. Své profesní zaměření však opustila a nyní se stará o děti, které s manželem přijali do náhradní rodinné péče. S manželem Kamilem adoptovali tři děti a dalších pět přijali do pěstounské péče. U jednoho přijatého dítěte se projevila závažná forma autismu. Díky zázemí manžela a přijatých dětí se v současné době zapojuje do aktivit neziskových organizací působících v oblasti náhradní rodinné péče, zaměřuje se na medializaci náhradní rodinné péče a života s handicapovaným dítětem.

NICKYHO RODINA V ČESKÉ REPUBLICE – Průvodce Wintonovým příběhem: příručka pro pedagogy
ŘETĚZ DOBRA – Příběhy britských rodin, které otevřely své domovy a srdce ohroženým českým a slovenským dětem těsně před vypuknutím 2. světové války

Autoři publikace Matej Mináč a Zdeněk Tulis vydáním těchto knih rozvíjejí interaktivní vzdělávací projekt Nickyho rodina do škol. Příběh záchrany 669 dětí sirem Nicholasem Wintonem pozitivně ovlivňuje svět i po 70 letech. Vzdělávací projekt navazuje na úspěšný dokumentární film s hranými rekonstrukcemi "Nickyho rodina" a také na předešlé Wintonovy filmy "Všichni moji blízcí" a "Síla lidskosti".
Kniha „Nickyho rodina – největší rodina na světě“ je v rámci vzdělávacího projektu „Nickyho rodina do škol“ bezplatně distribuována na stovky škol v celé ČR. Režisér M. Mináč popisuje svou motivaci k napsání knihy takto: „Projekt Nickyho rodina vznikl proto, abychom podpořili obrovský zájem studentů, který spontánně vzniká po zhlédnutí filmu. Právě kvůli jejich neuvěřitelné reakci usilujeme o to, aby se Wintonův virus dobra dostal k co největšímu počtu mladých lidí.“ K samotnému vzdělávacímu projektu říká: „Pro mladé diváky najednou do Nickyho rodiny nepatří jen lidé, kteří N. Wintonovi přímo vděčí za svůj život, ale do Nickyho rodiny patří všichni lidé, kteří chtějí něco pozitivního vykonat pro druhé. Naším ideálem je, aby nadšení a dojetí vyústilo v konkrétní činy.“

Zdroje: www.kosmas.cz ; Tisková zpráva PSP ČR ke křtu knihy Nickyho rodina